#02/22

22/02: Det nye 20-tallet

Innhold

Kraften som var vår

Det er nesten komisk å tenke på, men i høst var det en nyhet dersom strømprisen oversteg 1 krone kilowattimen. Nå er skyhøye priser den nye normalen uten at folks inntekter har økt nevneverdig og på tross av at det meste av vannkraften er offentlig eid. Da er det ikke… (...)

Leder: Imperialismen i dag

Imperialisme er hovedtema for dette nummeret av Gnist. Artiklene og debattinnleggene inneholder perspektiver og synspunkter som er sjeldne i dagens norske offentlighet. Forhåpentligvis vil de kunne danne grunnlag for debatt om imperialismen i dag.   Like før dette nummeret skulle ferdigstilles døde Dronning Elisabeth. Framfor noen annen nasjon representerte Storbritannia… (...)

Av Redaksjonen

Leder

Oppdrettsnæringa – et «blått taktskifte»?

Sjømatnæringen har som ambisjon å doble verdiskapningen innen 2030, samtidig som den skal bli mer bærekraftig og skape arbeidsplasser langs kysten. Rammebetingelsene for det som kan bli en av de næringene vi skal leve av etter olja bør debatteres bredt, ikke bare langs kysten. Kysten og havet er vår felles… (...)

Arbeiderklassen visjoner i det gamle og nye 20-tallet

Hva er det arbeiderklassen drømmer om? Hvordan utvikler kapitalismen seg? Påvirker klassekampen arbeiderklassens visjoner? Gnist har møtt forfatter av boka Arbeiderklassen - visjoner om en annen verden, Peder Martin Lysestøl, for å diskutere hvilket samfunn arbeiderklassen ønsket seg på 1920 tallet, og om drømmen om et annet samfunn fortsatt lever… (...)

Varens doble karakter

Artikkelen er et utdrag fra boka A People’s Guide to Capitalism, an Introduction to Marxist Economics, 293 sider, Haymarket Books (2020). Dersom det som gjør varer til varer, er at de produseres for bytte, står vi med ett overfor en ny gåte – hvordan byttes de? Hva bestemmer deres verdier… (...)

Venstresida og Ukraina – et forsøk på forklaring 

Det finnes to rammefortellinger om Russlands invasjon av Ukraina, enten at det er Putin-regimets autoritære karakter, eller at det er USA/NATO sine handlinger som har skylda. Artikkelforfatteren ser på disse to forklaringsmodellene, og prøver å gi mer forståelse for bakgrunnen for krigen. Hvordan bør venstresidas svar på krigen skille seg… (...)

Kina til debatt: Verken utopi eller dystopi

Lin Chun: Revolution and counterrevolution in China Verso, 2021, 352 s. Kristen Nordhaug er professor i utviklingsstudier ved OsloMet. Dette er en bok som ble utgitt til hundreårsjubileet for Kinas Kommunistparti. Den er både et forsvarsskrift for den kinesiske revolusjonen og perioden under Maos styre (1949–76) og et anklageskrift mot… (...)

Av Kristen Nordhaug

Bokomtaler

Tilbake til Marx

Tittel: Stum tvang: En marxistisk undersøgelse af kapitalismens økonomiske magt Forfatter: Søren Mau Forlag: Klim År: 2021 410 sider Johannes Grytnes er litteraturkritiker i Bergens Tidende og Bokvennen litterære avis (BLA), samt frilanser.   Det er etter hvert blitt en ganske konvensjonell sannhet at nyliberalismen har mistet sitt ideologiske tak… (...)

Av Johannes Grytnes

Bokomtaler

Keynes på egne premisser

Tittel: John Maynard Keynes – de politiske konsekvensene Forfatter: Maria Reinertsen Forlag: Cappelen Damm akademisk År: 2021 159 sider Av Sondre Dalen, bibliotekar og nestleder i Attac Norge. Etter å ha vært diskreditert av toneangivende økonomer og politiske tenkere gjennom den nyliberale epoken, ble ideene til John Maynard Keynes igjen… (...)

Av Sondre Dalen

Bokomtaler

Innhold nr 2 – 2022

Leder Plukk Gnist-samtalen med Peder Martin Lysestøl Hannah Sigriddatter Ander: Linn Stalsberg om de nye 20-årene: Vi må organisere oss! Fakta om 20-tallet før og nå Intervju med Ola Morris Innset: Nyliberalismen Ivar Espås Vangen: Venstresida og Ukraina – et forsøk på forklaring Sofie Marhaug: Kraften som var vår Mathias… (...)

Det er personlig – om rasisme og ytringsfrihet

Det er personlig – om rasisme og ytringsfrihet Lisa Esohel Knudsen 2022. Res Publica. 195 sider. Sofia Rana er leder i Rødts antirasistiske og minoritetspolitiske utvalg og bystyrerepresentant i Oslo. Drapet på George Floyd våren 2020 utløste en bølge av demonstrasjoner over store deler av verden, inkludert her hjemme. Endelig… (...)

Av Sofia Rana

Bokomtaler

Nyliberalismen – Intervju med Ola Morris Innset

Begrepet nyliberalisme trekkes ofte fram når man snakker om kapitalismens utvikling siden 1970-tallet. Men hvor kommer den fra, og går den nyliberale epoken mot slutten? Stian Bragtvedt i Gnist intervjuet historiker Ola Morris Innset om nyliberalismens vei fra møterommene i liberale tankesmier til politiske programmer langt inn i sosialdemokratiet. Ola… (...)

Linn Stalsberg om de nye 20-årene: Vi må organisere oss!

Da samfunnet stengte ned i mars 2020, var det noe annet som åpnet opp, skriver Linn Stalsberg i hennes nyeste bok Etter pandemien: Tanker om krise, kapitalisme og en ny hverdag. Gnist tok en prat med forfatteren om hennes tanker rundt de nye 20-årene. Linn Stalsberg: sosiolog, journalist og sakprosaforfatter.… (...)

Strømmen ut av markedet!

Gjennom vinteren har norske strømkunder for alvor fått merke hvordan det kan arte seg når kapitalistiske prinsipper blir viktigere enn det er å levere et produkt, en bruksverdi, til innbyggere og næringsliv. Men en analyse av strømkrisa, her med utgangspunkt i Marx’ teorier, kan også gi oss innsikt i hvordan… (...)

Leder: Det nye 20-tallet

Da vi startet arbeidet med dette nummeret hadde vi en ide om å lage et nummer om det nye 20-tallet. 2020-årene startet med en verdensomfattende pandemi. I de fleste land har man satt samfunnet bokstavelig på pause. Staten har holdt kapitalismen i livet med massive krisepakker. Forskjellene mellom folk har… (...)

Av Redaksjonen

Leder

Innhold fra nye numre publiseres fortløpende. Enkeltnumre kan kjøpes hos Tekstallmenningen.