#02/21

21/02: Sosialisme

Innhold

Sosialisme, nå?

Hva kan sosialisme være, og hvordan kan vi komme oss dit fra dagens samfunn? Ronny Kjelsberg er universitetslektor ved NTNU, vara til fylkestinget i Trøndelag for Rødt og forfatter av boka Sosialisme på norsk Hva er sosialisme ikke? Å forsøke å definere begrepet "sosialisme" er krevende. Det er brukt om… (...)

Sosialisme på dagsorden

13. september 2021 er det Stortingsvalg i Norge. Er det en ting en bred venstreside kan enes om, er det målet om å fjerne borgerskapets regjering. Om vi vil det sterkt nok gjenstår å se. Uansett utfall må arbeiderklassen leve videre i det kapitalistiske system. Derfor bør neste forestående mål… (...)

Obligatorisk lesning

Grace Blakeley:  The Corona Crash: How the Pandemic Will Change Capitalism Verso, London, 2020. 92 sider. Av: Hannah Eline Ander, samfunnsgeograf og redaksjonsmedlem i Gnist I tillegg til å være koronakrasjets år, var 2020 også det store lesesirkelåret. Skal vi gjøre krisa til en mulighet, håper jeg 2021 blir året for… (...)

Av Hannah Eline Ander

Bokomtaler

Politisk skapt ensomhet

Noreena Hertz: Ensomhetens århundre Utgitt av ResPublica 2020, 379 sider, oversatt av Lene Stokset Av Rolv Rynning Hanssen, rådgiver i Fagforbundet Ensomhetens århundre av Noreena Hertz er en tankevekkende bok, som sier mye om hvordan nyliberalismen har påvirket mennesket hverdag. Forfatteren er første og fremst kjent for boka The Silent… (...)

Av Rolv Rynning Hanssen

Bokomtaler

Kunnskap, kamp og kritikk

Rachel Holmes: Sylvia Pankhurst. Natural born rebel London: Bloomsbury, 2020, 976 s. Av Tore Linné Eriksen, tidl. professor ved OsloMet, medlem av Rødt og bokredaktør i Gnist Et langt og rikt liv krever en lang og rik biografi, og det er nettopp det Rachel Holmes har gitt oss. Hun har… (...)

Av Tore Linné Eriksen

Bokomtaler

Hjulet er allerede oppfunnet

Sosialismens hjul rullet over en tredjedel av kloden i store deler av forrige århundre. Det var en triumfferd for menneskeheten. Men etter noen generasjoner endte det med revisjonistisk vannplaning. Ikke fordi hjulet var for dårlig, men fordi dekket mistet gripeevnen, og fordi sjåførene ikke styrte utenom borgerskapets spikermatter.  Dagbjørn Skipsnes… (...)

Den kinesiske modellen som en miljøversting

Richard Smith: China’s engine of environmental collapse London: Pluto Press, 2020, 286 s.  Kristen Nordhaug, professor i Utviklingsstudier ved OsloMet – Storbyuniversitetet, og redaksjonsmedlem i Vardøger Med koronakrisa har verdens samlede bruttonasjonalprodukt falt sammen med klimagassutslipp. Dette gjelder ikke Kina, verdens største utslipper, og det eneste større landet med positiv… (...)

Av Kristen Nordhaug

Bokomtaler

Markedsmennesker

Oscar Dybedahl, Sigurd Hverven, Ola Innset og Mimir Kristjansson (Red.): Markedsmennesker Dreyer, 2020, 224 s. Markedsmennesker er en antologi bestående av 10 tekster fordelt på 12 bidragsytere som på hver sin måte beskriver hvordan markedskreftene har trengt seg inn på stadig flere arenaer, og hva dette har gjort med samfunnet.… (...)

Av Anja Rolland

Bokomtaler

Revolusjon er alt, alt annet er tøys

I desember 2020 ble jeg spurt om jeg ville skrive en tekst om sosialisme til Gnist nr. 2-21. Teksten kunne henges på for eksempel en eller flere av følgende knagger: Hva er sosialisme (for deg), hvorfor sosialisme, og hvordan vil sosialisme kunne arte seg i Norge? Og hvordan kan sosialismen… (...)

Debatt: Kommentar til Bjørn Olav Utvik om den arabiske våren og Syria

I Gnist nummer 1/2021 er det en 10-siders samtale med Bjørn Olav Utvik som gir et bredt bilde av utviklinga i Midtøsten. Det er mye der som jeg er enig i, og mye som ga meg ny innsikt. Men når det kommer til krigen i Syria, synes jeg at analysen… (...)

Ulikhetens ABC: Marx om utbytting

Alf Gunvald Nilsen er professor i sosiologi ved University of Pretoria i Sør-Afrika. Han forsker på global utvikling og sosiale bevegelser, og har sammen med Laurence Cox skrevet We make our own history. Marxism and social movements in the twilight of neoliberalism (London: Pluto Press, 2014). Foto: Annie Sprat Like… (...)

Den rettferdige ulikheten

Noe av det Nina Björk er opptatt av i den siste boka si, Om man älskar frihet, er hvordan liberale bruker «frihet» til å legitimere ulikhet og urettferdighet. Hun sier at medfødte ulikheter, sosial arv og ulike evner som er utenfor enkeltindividets kontroll, blir til urettferdigheter. Disse ulikhetene fører til… (...)

Israel – en voldelig og rasistisk bosetterstat på et anna folks territorium

Del 1: Hvordan havna vi her? Palestinakonflikten er et resultat av imperialistiske rivaliseringer og sionistenes ønske om å bygge en jødisk stat i et område som allerede var befolka. I denne artikkelserien som går over flere nummere får vi innblikk i denne over hundreårige historia. Denne første delen handler om… (...)

Israel – en voldelig og rasistisk bosetterstat på et anna folks territorium

Palestinakonflikten er et resultat av imperialistiske rivaliseringer og sionistenes ønske om å bygge en jødisk stat i et område som allerede var befolka. I denne artikkelserien som går over flere nummere får vi innblikk i denne over hundreårige historia. Denne første delen handler om tre avtaler med imperialistmaktene som har… (...)

Innhold 2/21

Leder: Hva er et tariffoppgjør? ... 4 Plukk ... 6 Gnist-samtalen med Bjørn Tore Egeberg og Stein Stugu ... 8 Janne Lisesdatter Håkonsen: «Revolusjon er alt, alt annet er tull» ... 20 Dagbjørn Skipsnes: Hjulet er allerede oppfunnet ... 28 Ronny Kjelsberg: Sosialisme, nå? ... 32 Runa Evensen: Sosialisme på… (...)

Gnist-samtalen: Arbeiderstyrte bedrifter – en strategi mot sosialisme?

I forslag til revidert arbeidsprogram som skal behandles på Rødts landsmøte, er det stilt forslag om å legge til rette for flere arbeiderstyrte og kooperative bedrifter. Stein Stugu har vært en av initiativtakerne til forslaget, mens Bjørn Tore Egeberg har markert seg mot forslaget, begge i debatt i Klassekampen.  Kari… (...)

Vi må snakke om taktikk i miljøbevegelsen

I Politiets sikkerhetstjenestes (PST) trusselvurdering for 2021 trekkes miljøaktivisme frem som en mulig arena for radikalisering og voldsbruk. I vurderingen står det at det finnes et potensial for at «enkelte kan utvikle en intensjon om å benytte vold for å støtte eller nå politiske mål» i klima-, miljø- og naturvernsaker.… (...)

Forkortelse av arbeidsdagen er grunnbetingelsen

I et essay fra 1930 kom John Maynard Keynes med en dristig spådom om de økonomiske mulighetene for hans barnebarns generasjon. Ingen, mente han, vil måtte jobbe mer enn 15 timer i uka. Den teknologiske utviklingen, og den økonomiske veksten med den ville for første gang i historien gi menneskeheten… (...)

Ildebrand i India. Systemet feiler

Arundhati Roy er en av Indias modige, radikale stemmer. Hun går åpent ut av forsvarer urbefolkninga som er utsatt for landgrabbing, og Kashmir og Jumma sine rett til nasjonal selvstendig. Ikke minst har hun lenge vært motstander av kastesystemet og forsvarer av de undertrykte, særlig de kasteløse og ofte muslimer. … (...)

Innhold fra nye numre publiseres fortløpende. Enkeltnumre kan kjøpes hos Tekstallmenningen.