Pionerer (leder)

Av Red.

Nr 1 2013

Kvinners stemmerett feirer 100 år. Dette viktige jubileet holdt på å bli usynliggjort, men over hundre års kvinnekamp har satt spor. Nå er det på alles lepper.

Jorun Gulbrandsens artikkel heter: «Vis fram kvinnene, ikke la dem forsvinne!» Rødt! gjør det. Noen av pionerene er kjente, men har du hørt om Elsa Laula Renberg? Torild Skard, Norges første lagtingspresident og sentral i jubileet, skriver om henne. Renberg tok initiativ til det første samiske landsmøtet som ble åpnet 6. februar 1917. Den dagen ble Samefolkets dag. Landsmøtet ble organisert av bare kvinner.

Katti Anker Møller, abortkampens pioner, reiste i 1915 rundt med foredraget «Moderskapets frigjørelse». Hun sier: «… den beste beskyttelse for barn ligger i den kjendsgjerning at kvinden elsker barn og gjerne vil ha barn.»

Ellen Aanesen var sentral i vinne kampen for selvbestemt abort i 1978, og oppsummerer den i boka «Ikke send meg til en «kone», doktor».

Gerd von der Lippe var den ene av to kvinner som i 1972 løp Holmenkollstafetten, et manneløp. Politiet tok stafettpinnen etter 2, etappe, og en blomsterkvast gjorde derfor nytten til mål. Justisminister Faremo vil endre loven om voldtekt slik at overgrep defineres når kvinnen ikke samtykker. Det er bra og betyr at nye generasjoner kvinner har tatt den politiske stafettpinnen.

Seher Aydar, Rød Ungdoms leder, skriver om årsakene til voldtektene: «Det finnes gode grunner til å tro at det er maktforhold i samfunnet og kjønnsroller som har skylda.»