Mist ikke lenkene!

Av Tore Linné Eriksen

2015-02

Marxist Internet Archive
https://www.marxists.org

Dette nettstedet, som har vært i drift i 25 år, er den uunnværlige referansen for alle som søker originaltekstene til et hundrevis av sentrale marxistiske tenkere gjennom historien, der titusener av dokumenter på nærmere 50 språk er representert. I tillegg til de mest kjente klassikerne innenfor en europeisk tradisjon, er det et fortrinn at så mange fra andre kontinenter er representert. MIA drives på frivillig basis av organisasjoner og enkeltpersoner verden over. Det er også en norsk seksjon (marxists.org/norsk), med oversettinger og (foreløpig ikke så mange) norske originalbidrag.

ROAR Magazine
www.roarmag.org

ROAR (Reflections on a revolution) er ikke blant de mest kjente og rikholdige nettstedene, men er vel verdt et besøk. Det drives av et kollektiv av forfattere, aktivister og filmskapere som holder til i bl.a. USA, Spania, Italia, Tyrkia og Latin-Amerika. Bidragene er som regel på størrelse med en kronikk, og inneholder ofte materiale som ikke finnes så mange andre steder. Hvor ellers kan man lese entusiastiske beretninger fra World Festival of Rebellion and Revolution against Capitalism, som zapatistene og urfolksorganisasjoner avholdt i desember i fjor, med deltakere fra 40 land. Nylig har det også vært et spennende intervju med Naomi Klein og en god analyse av forholdet Cuba–USA.

Ebbas hjørne
http://www.ebbawergeland.no

Ebba Wergeland er kjent blant trofaste lesere av Rødt! for sine bøker, artikler, studier og debattinnlegg om arbeidsmiljø, helse, sekstimersdag, pensjon, sjukefravær og andre forhold som angår alle arbeids-takere. Nå har hun samla en lang rekke av nye og gamle bidrag og lagt dem ut på nett. Et eksempel til etterfølgelse for andre med fagkunnskap og mye på hjertet!

Lenin’s tomb
http://www.leninology.co.uk

Den britiske marxisten Richard Seymour er kjent for en rekke bøker, bl.a. Liberal defence of murder og Against austerity. (Den siste av dem blei fyldig omtalt i Rødt! 3/14.) De som vil lese aktuelle kommentarer som fortløpende legges ut på nett, finner mye på hans nettsted. Artiklene er ordna månedsvis tilbake til 2007. I det siste følger han særlig Hellas og EU nøye. Det er også en god oversikt over lenker til radikale organisasjoner, «organiske intellektuelle» og antikrigsbevegelser.

Tore Linné Eriksen