Hvis du var syrer

Av Kristian Kårbø

2005-02

Hvis du var syrer, hva ville du trodd? Her har vi Terje Rød-Larsen, en nordmann, som forteller Syrias president at han skal trekke sine styrker ut av Libanon, ellers vil Syria bli møtt med økonomiske sanksjoner (BT 12. mars). På samme tidspunkt, et steinkast lenger ned i gata, finner vi den lovløse staten Israel som daglig bryter FN-resolusjoner, menneskerettighetene og Geneve-konvensjonen. Israel gir blaffen i internasjonale lover når de på det 38. året okkuperer Gaza og Vestbredden, sender regelmessige bomberegn over Syria og Libanon, annekterer Palestina, Golan-høyden og Shebaa-gårdene.

Kristian Kårbø er barnehageassistent og medlem av AKP


Historiske lærdommer

Du vil kanskje huske Rød-Larsens kommentar i fjor om "mangelen på lov og orden i de palestinske områdene", en kommentar Israels viseambassadør i FN, Arye Mekel sluttet seg til. Hvis du var palestiner, ville du kanskje blitt forbanna på denne europeiske byråkraten som ber de palestinske selvstyremyndighetene roe ned befolkningen sin, samtidig som israelske settlere og soldater dreper skolebarn, river hus og likviderer politiske ledere.

Hvis du var syrer, ville du kanskje sett dobbeltmoralen. Terje Rød-Larsen har ikke truet Ariel Sharon med "total politisk og økonomisk isolasjon". Hvis du var syrer, ville du kanskje undret deg over hvorfor en europeisk hvit mann truet landet ditt. Du ville sikkert fått assosiasjoner til forrige gang FN truet et arabisk land i lignende ordlag. Resultat: 1,8 millioner døde irakere. Hvis du var syrer, ville du kanskje husket littegranne historie, for eksempel det faktum at Libanon en gang var regna som en del av Syria – helt til franskmennene kom og endret demografien i tråd med sine imperialistiske interesser. Hvis du var araber, ville du kanskje innse at mesteparten av grensene i Midtøsten ble tegnet opp av hvite europeere til deres fordel, og da det arabiske folk sluttet å danse etter europeernes pipe, ble de slaktet i titusentall. Winston Churchill etterlot ingen tvil: opprørske arabere skal gasses. Åtti år seinere brukte USA sennepsgass mot befolkningen i Fallujah. For arabere er det ikke så mye som er forandret det siste århundret.

Ny borgerkrig?

Hvis du var libaneser, ville du uten tvil vært redd for framtiden. "… there are growing signs that the Syrian retreat is reopening the sectarian divisions of the 1975-1990 Lebanese civil war … Have we forgotten 150.000 dead?" spør Robert Fisk. Dette er akkurat hva haukene i Washington og Jerusalem vil ha – en ny destruktiv borgerkrig i Libanon. Som Nasser H Aruri skriver i forordet til Livia Rokachs Israel's Sacred Terrorism: "[Invasjonen i 1982 var] calculated to produce results deemed beneficial both to American strategic interests and to Israeli expansionist goals."

Fornyet motstand og patriotisme

Omtrent alle som bor i Midtøsten vet hva sionisme handler om – tyveri av land og vannressurser, samt omgjøring av den arabiske befolkningen til tredjeklasses innbyggere i deres egne land. Som Hizbollah viste oss i 2000 da de kasta ut IDF fra sørlige Libanon, vil det i framtida ikke være like enkelt å herse med araberne. Frankrike og USA tror at de kan "moderere" Hizbollah og etter hvert overbevise dem om å avvæpne sine militser. Det vil ikke skje så lenge det fantest israelsk militær tilstedeværelse på grensa mellom de to landene. Ikke et våpen vil bli ødelagt før Shebaa-gårdene leveres tilbake til Libanon og Israel anerkjenner Libanons suverenitet.

Libanesere, syrere og palestinere er ikke dumme. De vet at problemet verken er Hizbollah eller Hamas, men den amerikanske imperialismen. I 30 år har USA støttet Syrias militære nærvær i Libanon. I 1976 ville både USA og Israel ha syriske tropper i landet, dette fordi de ville kunne kontrollere de 300.000 palestinske flyktingene i Sør-Libanon. Nå er president Bush bekymret over Syrias støtte til motstandskampen i Irak. Ironien er fantastisk: 140.000 amerikanske tropper okkuperer Irak og Palestina er fortsatt ikke fritt, men den amerikanske presidenten krever tilbaketrekking av usle 14.000 syriske tropper fra Libanon. Leve demokratiet!

Både Hizbollah og motstandskampen i Irak er en alvorlig trussel mot USAs planer for Midtøsten. President Bush kan lage en "siderrevolusjon" i Libanon – og håpe på et "demokrati" som vil avradikalisere Hizbollah, men det vil ikke skje. Som en halv million libanesere viste i mars: Hizbollah representerer motstanden mot Pax Amerika og deres sionistiske militærbase i sør. Å presse Syria inn i et hjørne og trusler om et angrep på Iran vil ikke forandre dette.