Drøm for framtida

Av Gro Finne

2006-01

I Virginia Woolfs essay A room of your own skriver hun at for å skape litteratur, trenger du et rom for deg selv og en viss sum i året.

Gro Finne er maler, tegner, grafiker.
Alle maleriene og tegningene i dette nummeret av Rødt! er hennes.


Selv har jeg skaffet meg rommet, et atelier som jeg har innredet i en gammel stall i Markveien på Grünerløkka i Oslo. Jeg har hatt det siden tidlig på åttitallet.

Den andre forutsetningen for å skape, en viss sum i året, har jeg fremdeles ikke klart å skaffe. Så min drøm for framtida er å skaffe disse pengene, men hvordan?

Det betyr ikke at jeg sitter og venter på dem, jeg jobber som de fleste andre hardt for å skaffe dem og utnytter tiden jeg har til overs så godt jeg kan.

Så derfor har jeg allikevel klart å skape mange bilder, malerier, tegninger og grafikk på disse årene. På ren trass vil jeg si.

Jeg improviserer, i mitt eget liv og i bildene, prøver å fange øyeblikket. Bildene blir til underveis, jeg planlegger ikke resultatet selv om det er avhengig av en lang prosess. De siste årene har jeg arbeidet med kvinnefigurer og blomster. Det jeg vil med bildene er å uttrykke glede over livet, det poetiske, bevegelige øyeblikket, over fargene og linjene i strøkene.

For framtida er nå og tida får jeg ikke tilbake.


Gro Finne har jobbet med bilder siden Kunsthåndverksskolen i 1972. Ferdig med Statens kunstakademi 1981 og laget samme år utstillingen Oslo, Oslo i UKS sammen med Marit Wiklund, Marianne Hølmebakk og Sonja Krohn.

Har atelier i gamle Grünerløkkas aksjebakeri siden 1982 og bor i kunstnerboligene på Bøler med mannen Svein Mamen som også er maler, og har to barn på 16 og 14 år.

Var formann i UKS på 1986-1988. Utdannelse som lærer i 2004 og arbeider innimellom som lektor i den videregående skolen, med prosjekt for Den kulturelle skolesekken, samt omviser på Det Norske Teatret pluss ekstrahjelp i hjemmetjenesten og styreformann i borettslaget.

Utstilling i galleri Skårer i januar 2006 og skal stille ut sammen med Svein Mamen i Eidsfoss til våren og kunstparken i Risør til høsten.