Bokomtaler

Den store fortellinga om 1917-revolusjonen

Avatar photo
Av

Tore Linné Eriksen

China Mièville
October: The story of the Russian revolution
London: Verso Books, 2017, 384 s.
(Paperback i april 2018)

Trolig var det ingen andre bøker om 1917 som har vakt like stor interesse som China Mièvilles drivende framstilling av revolusjonsåret. Det var da også høyst fortjent. Han har bakgrunn som skjønnlitterær forfatter, bl.a. med bestselgere innenfor science fiction, og veit hvordan lesernes interesse skal fanges. Men dette er ikke ei bok i fantasisjangeren. Forfatteren har gjort hjemmeleksa si når det gjelder det som faktisk utspilte seg, og holder seg langt unna fri diktning.

Tore Linné Eriksen er tidl. professor i Utviklingsstudier ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og bokredaktør i Gnist. I hvert nummer tar han for seg et knippe av fag- og debattlitteratur som er skrevet på andre språk enn norsk.
Foto: Verso Books

Tilbud til nye abonnenter: ETT ÅRS ABONNEMENT TIL 100 KR! Send kodeord gnist + e-postadresse til 2090. Obs! Husk e-postadresse!

Mièville knar det rikholdige stoffet mesterlig sammen, og etter ei innledning om tsardømmet følges begivenhetene tett måned for måned. Det er ingen tvil om at han har grunnleggende forståelse og sympati for den russiske revolusjonen, og etterlater ingen tvil om at bolsjevikpartiet hadde et fortrinn med sin organisatoriske disiplin og med Lenin som hovedperson. Men det er heldigvis noe helt annet enn ei nyskriving av bolsjevikpartiets egen historie (eller historieforfalskning), som blei utgitt på norsk i storhetstidas til AKP m-l. Noe av det mest spennende er den plassen som gis til andre bevegelser og intellektuelle, inkludert enkelte anarkister og aktivister fra den internasjonalistiske fløyen i mensjevikpartiet og blant de venstre-sosialrevolusjonære. Det tragiske er at de til det siste holdt seg i folden til partier med en ledelse som sto for noe helt annet.

Det er også en rød tråd at revolusjonen ikke alltid hadde en rød tråd eller fulgte en rettlinja kurs, i stedet har Mièville sans for motsetninger, konflikter og rot. Men ikke alle feilbedømmelser utgjorde hindringer, hadde Lenin f. eks. ikke hatt ubegrunnet optimisme når det gjaldt revolusjonære utsikter i Vest-Europa, ville nok enda flere i bolsjevikpartiet ha nølt i det avgjørende øyeblikket.

Når det er så synd at boka ikke fikk en leserkrets på norsk, er det fordi forfatteren har gått gjennom så mange øyeblikkskildringer, dokumenter, brev og enkeltpersoners historie, og derfor kan skrive med stor innlevelse i vanlige folks liv. Han forteller også inspirerende om det som blei oppnådd på kort tid, slik som arbeiderstyre på mange fabrikker, jordreformer, mer likestilt ekteskapslovgivning og oppløsning av forbudet mot homofile, for ikke å snakke om den nyskapende bølgen innenfor litteratur, teater, musikk og bildekunst. Det hører også med til historien, og gjør det videre forløp desto mer skuffende.

De som leser engelsk, kan se fram til at boka i april i år kommer i en billigutgave. Bestiller man direkte fra forlaget (www.versobooks.com), er det både rabatt og gratis frakt å få.