Sagt om Thatcher

Av Aktivist

Nr 2a 2013

– Margaret Thatcher prøvde å ødelegge livet mitt. Men fordi jeg var sterk, og fordi de andre gruvearbeiderne var sterke, klarte hun ikke å oppnå det. Jeg er virkelig stolt over at jeg sto opp for min klasse. Jeg lever fortsatt, hun er død. (Norman Strike, tidligere gruvearbeider)

– Thatcher var nyliberalismens globale pioner, og det hun oppnådde var å svekke den organiserte arbeiderklassen, endre den britiske kapitalismen til en økonomi drevet av finans og få individualisme dypt inn i samfunnet, noe som har blitt videreført av etterfølgende regjeringer. Nå ser vi at regjeringer rundt om ønsker å radikalise nyliberalismen ytterligere. I hele Europa står vi overfor dette problemet. En krise utløst av nyliberalismen blir kurert med enda mer nyliberalisme. Utfordringen er å beseire den. (Alex Callinicos, professor i Europeiske studier, Kings College – London)

– Hun var en venn av apartheid. Hennes rolle var å åpne døren til en forhandlingsløsning i stedet for en revolusjonær forandring. Sør- Afrika var på randen av en revolusjon som kunne ha forandret alle sørafrikaneres liv dramatisk. Forhandlingsløsningen betydde at veldig lite endret seg for de fleste i Sør-Afrika (Moyra Samuels, lærer, opprinnelig fra Sør-Afrika)

– Arven etter henne er de dype splittelsene i samfunnet som hun hyllet ved å gjøre de rike rikere, de fattige fattigere og ved å få oss til å betale for alt. Hun ødela lokalsamfunn. Arven etter Thatchers er noe vi er nødt til å fortsette å kjempe imot. (Aktivist)