Plukk

Av

2012-03

David Villa støtter de asturianske gruvearbeiderne

Gruvearbeiderne i den spanske provinsen Asturias har streika siden mai mot kutt i subsidiene til gruvene. I slutten av juni tok 240 gruvearbeidere fatt på en tjue dagers marsj mot Madrid. I Madrid samlet det seg ti tusen demonstranter fra flere provinser for ønske gruvearbeiderne velkommen 10. juli. Barcelonaspiller David Villa, som sjøl er fra en asturiansk gruvearbeiderfamilie, stilte opp i en støttemarkering for gruvearbeiderne. Den spanske statsminister Mariano Rajoy brukte den neste dagen på å komme med ytterligere innstramningstiltak.

Millioner demonstrer mot innstramningspolitikken i Spania

Tre og en halv millioner demonstranter i 80 byer demonstrerte mot innstramningspolitikken i Spania 19. juli. Den spanske regjeringen annonserte kutt på 65 milliarder euro 11. juli. Det konservative partiet til statsminister Rajoy har falt fra 44,9 prosent ved valget i november til 30 prosent på målinger i slutten av juli.

Tomatpartiet nest størst i Nederland

Det nederlandske sosialistpartiet, også kalt tomatpartiet på grunn av tomaten i logoen deres, er nå nest største parti på meningsmålingene i forkant av parlamentsvalget i september. Regjeringspartiet VVD leder på målingene, og ligger an til 35 mandater. Tomatpartiet dobler seg nesten fra 15 til 29 mandater. Det høyreorienterte partiet til Geert Wilders ser ut til å miste 6 mandater fra sist valg i 2010.

De olympiske taperne

Kampanjen Fair Play har i forkant av OL i London jobbet med å skape oppmerksomhet om arbeidsforholdene hos de olympiske leverandørene. Kampanjen startet i forkant av OL i Athen i 2004 da arbeidere som produserer sportsutstyr og bygger idrettsarenaer, ikke har verdige arbeidsforhold. Fair Play har fått laget en rapport som kritiserer både IOC og arrangørene i London for ikke å ha fulgt opp de olympiske leverandørene når det kommer til anstendige arbeidsforhold. Kampanjen er støttet av blant annet den berømte bronsjevinneren på 200 meter fra 1968, John Carlos. Kampanjen Fair Play forsetter i forkant av Fotball VM i Brasil og OL i Rio.

Fredssamtalen i Degerfors

3.–5. august arrangerte Folket i Bild/ Kulturfront en nordisk fredskonferanse. Den var – på symbolsk vis – lagt til den lille byen Degerfors i Vãrmland, hvor lokalbefolkningen hadde en viktig rolle i å bistå den norske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig.

Over hundre fredsaktivister deltok i Fredssamtalen. Blant foredragsholderne var den tidligere svenske forsvarsministeren Tage G. Peterson, tidligere nedrustningsminister Maj-Britt Theorin, forsker ved PRIO i Oslo Ola Tunander, Pål Steigan og nestleder i Rødt, Marielle Leraand.

Konferansen endte med en offisiell uttalelse «mot NATOs angrepskriger», og konferansedeltakerne ble enige om et tett samarbeid for framtida.

Det planlegges at en tilsvarende nordisk fredssamtale skal avholdes i Oslo til neste år.