Mist ikke lenkene

Av Tore Linné Eriksen

2015-03

New Left Review

http://newleftreview.org

Vi starter med å bryte tradisjonen med å presentere nettsteder som i hovedsak ikke bygger på betalingstjenester. Det britiske New Left Review har i rundt 50 år tilhørt kjernepensumet i marxistisk offentlighet, og kommer ut med seks nummer i året. Artiklene er ofte lange (og tunge, for mange av oss), men mye er verdt å sette tennene i. For hvert nummer legges en eller to sentrale artikler ut i sin helhet, for å vise hva ikke-abonnenter går glipp av. I de siste to numrene kan man bl.a. lese Perry Andersons gedigne Russland-analyse og en rikholdig artikkel av Pablo Iglesias. For abonnenter er arkivet i sin helhet fritt tilgjengelig.

Red Pepper

http://www.redpepper.org.uk

Hilary Wainwright er en britisk aktivist og forfatter, som for mange vil være kjent for boka Reclaim the state: Experiments in particpatory democracy (2000). Hun er også redaktør det britiske magasinet Red Pepper, hvor en stor del av stoffet er vel anrettet på nett. Det er lett å søke på tema eller skribent. Artikler, reportasjer og intervjuer er skrevet i et lettfattelig språk. Magasinet beskriver seg selv som sosialistisk, med sterke innslag av feminisme, grønt (her i en radikal variant som velger side) og en liten dæsj med anarkisme i blant.

Green Left Weekly

https://www.greenleft.org.au

Mens vi er i et rødgrønt hjørne (som ikke må forbindes med en tidligere norsk regjering med samme navn), minner vi om at Australia også har mye å by på. Massevis av spennende nyhetsstoff, med internasjonal vinkling, kommer på nettet hver eneste uke. GLW har blitt en viktig kilde til debatt og informasjon, og – mer enn det – magasinet ser på seg selv om en aktivist del av anti-kapitalistiske og anti-imperialistiske bevegelser. Og når det gjelder Australia, minner vi på nytt om LINKS, International Journal of Socialist Renewal, som har både nyheter og lengre, analytiske bidrag (http://links.org.au.). 5. august var det f.eks. en spennende og fyldig gjennomgang av den greske marxisten Nicos Poulantzas.

Monthly Review

http://monthlyreview.org

Dette er en reprise, ikke fordi det ikke er lenker nok, men for å fortelle av sommerens dobbeltnummer heter The new imperialism – globalised monopolicy-finance capital, med et vell av spenstige og oppdaterte analyser av bl.a. John Bellamy Foster, Samir Amin, Jayti Ghosh og Utsa & Prabhat Patnaik.