Leder: Handelsavtalene truer de fattiges helse

Av Rolv Rynning Hanssen

Nr 2A 2020

Covid 19-pandemien truer de fattiges helse. Visst dør velstående også, men pandemien kan bli fatal for fattige, i fattige land.


Av Rolv Rynning Hanssen, daglig leder av Forlaget Rødt
Foto Michael Parzuchowski

Når vaksinen mot covid-19 endelig er utviklet, kan den bli uoppnåelig for verdens fattige på grunn av TRIPS-avtalen (Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights) som er vedtatt av Verdens Handelsorganisasjon. Avtalen beskytter patenter og reduserer muligheten for å lage konkurrerende, billigutgaver av blant annet medisiner.

I forkant av årsmøtet i Verdens Helseorganisasjon (WHO) er det laget et brev Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa og 140 andre nåværende og tidligere statsledere/ministere til WHO. De ber om at WHO skal stille seg bak en global garanti som sikrer at når en effektiv vaksine blir utviklet, så skal den produseres i stort antall og bli gjort tilgjengelig for folk i alle land, gratis.

Legemiddelfirmaene – the big pharma – er høyprofitable. Det er enorme fortjenester på de enkelte medikamentene. India har vært «de fattiges apotek» lenge og produsert kopimedisiner som blant annet har gjort det mulig å bekjempe HIV/AIDS-epidemien i fattige land. I forbindelse med nettopp kampen mot HIV/AIDS vedtok WTO en erklæring som sier at TRIPS-avtalen ikke bør hindre medlemsland i å beskytte folkehelsa.

Men vi ser nå at særlig USA motarbeider en oppmykning av WTOs patentregler og hindre utviklingsland å produsere kopimedisiner. De fattige landene ønsker å tvinge selskaper som finner en kur mot covid-19, til å dele informasjon og kunnskap bredt. Selvsagt jobber big pharma-lobbyen knallhardt for å beskytte profitten ved å la patentene vare lenger (og bli dyrere).

USA motarbeider WHO og ønsker ikke å delta i organisasjonens viktige arbeid mot pandemien. En kan si mye om de store FN-organisasjonene, men for tiden er det ikke noen andre som kan samordne kampen mot pandemier bedre. Derfor bør WHO gis mer ansvar. Patentene på covid-19-vaksiner burde gis til WHO, som så kan dele de ut til land som trenger dem for produksjon av billige medisiner til verdens fattige.

Norge gjør dessverre det motsatte. De gir sitt bidrag til vaksineutvikling til CEPI (Coalition for Epidemic Preparednes Innovations), en organisasjon skapt av Verdens Økonomiske Forum og som er støttet av private firma og donorer, hvorav Bill Gates er den viktigste. Organisasjonen er en Public-private organisasjon, noe á la OPS (offentlig privat samarbeid) i Norge.

Vår oppfordring er: La ­Verdens Helseorganisasjon få råderetten over alle viktige medisinpatenter, og la organisasjonen dele dem med alle fattige land for å sikre helse som den menneskeretten det er.