Jon Børges boktips

Av Jon Børge Hansen

Nr 1 2012

Noen bøker om grunnleggende teori:

Why Marx was right av Terry Eagleton kom ut i 2011, og fikk hard medfart i et to siders oppslag i Klassekampen i januar. Anmelderen var en kjent dansk intellektuell (Rune Lykkeberg), som fikk vist fram sin manglende kompetanse på området marxisme. Men: boka er bra. Ikke strålende, ikke Eagletons beste, men ei lettlest, ofte underholdende, og nyttig bok om – ja, om nettopp fordommer og feiloppfatninger om hva Marx mente.

Eagleton tar for seg ti slike i løpet av ti kapitler, og gir gjennom dette ei kortfatta innføring i viktige deler av marxistisk teori.

Boka koster 94 kr på nettet. Den er også oversatt til svensk: Varfõr Marx hade rätt, 154 kr.

Den ungarsk-britiske filosofen Istvan Mészáros har jeg i noen tiår forsøkt å få venner av meg til å lese. Uten særlig hell. Andre, som teoretikerne John Bellamy Foster og Michael Lebowitz (og Hugo Chavez!) erklærer stadig sin gjeld til ham, og forlaget hans i USA nøler ikke med å markedsføre ham som «The leading Marxist philosopher of our times». Mészáros er blitt 82 år nå, men gir fortsatt ut nye, ambisiøse verk.

En innfallsvinkel til arbeidet hans kan være boka Marx theory of alienation. Dette er ei av de beste bøkene som er skrevet om de viktige fremmedgjøringsteoriene til Marx. Boka er en av Mészáros’ første, den kom ut allerede i 1970. Språket i boka er mer rett på og mindre snirklete enn i en del av Mészáros’ seinere bøker, så dette kan være en bra start på et stort bekjentskap. Boka koster 171 kr. på nettet.

For de som har snust på, men ikke kommet noen vei med Grundrisse, notatbøkene som Marx skreiv i 1857–58. Det svenske forlaget Tankekraft har nylig gitt ut et redigert utvalg av tekster fra det svære verket, med fyldig forord og innledning. Grundrisse: Ett urval gir deg viktige deler av et av gamle Marx’ hovedverk, prisen er 143 kr. på nettet.

Lenker:

  • Eagleton-boka: http://www.capris.no/product.aspx?isbn=0300181531(http://www.tankekraft.com/varformarx.php) http://www.capris.no/product.aspx?isbn=9186273280
  • Til Meszaros: http://www.capris.no/product.aspx?isbn=0850365546
  • Marx’ Grundrisse: http://www.tankekraft.com/grunddragenikritiken.php http://www.capris.no/product.aspx?isbn=9186273019

Jon Børge Hansen