av Peter M Johansen
I Paraguay og Uruguay vokser uroen over Brasils dominans over frihandelsavtalen Mercosur. På bordet på det lille, hverdagslige spisestedet i utkanten av Paraguays hovedstad Asunción står den lille flasken med illsint rødpeppersaus. Langs veien dundrer lastebilene inn i byen med ny last av varer merket «brasileira».
Jordbrukslandet Paraguay har snart ikke lenger noen hjemlig næringsmiddelindustri å skilte med. Den er blitt malt sønder og sammen av jordbruksgigantene i de to nabolandene Brasil og Argentina. Brasil forsyner seg grovt av Mercosur, frihandelsavtalen som også omfatter Argentina, Uruguay og Paraguay og med Bolivia og Chile som assosierte medlemmer. Den nåværende brasilianske presidenten, Fernando Henrique Cardoso, har vist stor motvilje overfor planen om å opprette Free Trade Areas of the Americas (FTAA, på spansk Alca) fra 2005. Luiz Inácio «Lula» da Silva, som ifølge den siste meningsmålinga blir valgt til ny president på søndag (oktober 2002, red.s anm.), vil trolig videreføre denne politikken. Men han har samtidig forsikret børsen i São Paulo og brasilianske industriledere at han vil satse mer på Mercosur.
Ruiner
«Ingenting!» svarte lederen for industriforbundet i Paraguay, Néstor Méndez Nuñez for tre år siden, da Klassekampen spurte hva Mercosur hadde ført med seg av godt for landet. Den nye lederen for Unión Industrial Paraguay, Guillermo Stanley, er ikke mindre kategorisk.
«Mercosur har vært en ruin for Paraguay,» fastslår han overfor Asunción-avisa ABC Color. Han vil at Paraguay skal vende seg mer mot vest, mot landene i den såkalte Andino-pakten: Bolivia, Peru og Ecuador. Krisa i Argentina og Uruguay har slått hardt inn over grensa; Paraguay har hatt vansker med at Argentina og Brasil har devaluert siden 1999. Det har skapt ubalanse i regnskapet.
Økonomisk monster
«Situasjonen kan endre seg med Lula. Han er mer Europas enn USAs mann. Det kan endre den politiske situasjonen i Paraguay fordi økt rivalisering mellom USA og Europa vil ha innvirkning på forholdet mellom ulike grupper,» sier lederen for det maoistiske Movimiento Popular Revolucionario Paraguay Pyahurá (MPRPP), Eladio Flecha. Flecha er mest kjent som leder for bondebevegelsen, Federación Nacional Campesinas (FNC), som står bak omfattende jordokkupasjoner. Han deler vurderingene av den økonomiske effekten av Mercosur med Industriforbundets leder.
«Brasil og Argentina er to store økonomiske monstre i vårt land. Hver gang det er politiske aksjoner her i landet, sender Brasil styrker til grenseområdene hvor de store kraftverkene ligger. Det fins krefter i Paraguay som ønsker å støtte EU-imperialismen framfor USA, slik som på venstresida i Brasil. Disse vil styrke seg under Lula fordi europeisk imperialisme angivelig skal være bedre. Kampen mot privatiseringa har stått om televerket, men øynene er rettet mot kraftverkene. Det er her den store profitten ligger i Paraguay for utenlandske interesser,» sier Flecha til Klassekampen.
Lula pluss minus
«Lula kan gi et nytt oppsving i Uruguay etter argentinazo, opprøret i Argentina,» mener lederen for Partido Comunista Revolucionario (PCR), Ricardo Cohen, under en strandpromenade gjennom det søkkrike Carrasco i Montevideo, Uruguay.
«Folk ser at de trenger flere paroler til å slåss mot IMF, et program. Uruguay kan ikke betale gjelda si; den utgjør ti prosent av BNP. Det nytter ikke å samle underskrifter lenger; det trengs nye kampformer,» sier Cohen. Uttalelsen er et spark til den breie venstrefronten, Frente Amplio, som i likhet med Lula og PT har tonet ned den radikale profilen i opptakten til neste års valgkamp.
«Lula er mer mot FTAA enn Cardoso. Men han er en pragmatiker. Til sjuende og sist blir det et spørsmål om hvordan Brasil blir integrert i globaliseringa. Krefter innen Partido dos Trabalahadores (PT) sier nei til FTAA, men vil forsterke Mercosur. Cardoso har balansert sin motvilje mot FTAA ved å kreve økt tilgang til USAs marked. Det kommer Lula også til å gjøre.»
Ingen konsesjoner
«Samtidig gir ikke Brasil konsesjoner i Mercosur til verken Argentina, Paraguay eller Uruguay. At Lula vil styrke Mercosur, lover ikke bra for Uruguay. Vi trenger i stedet å bygge opp vår hjemlige produksjon; å gjenreise industrien, utvikle jordbruket og å forsvare det interne markedet. Tidligere hadde vi et internt marked på tre millioner. Vi ble lovet et marked på over 200 millioner. I dag sitter vi igjen med intet.»
«FTAA ligger fram i tid, 2005 eller seinere. FTAA er ikke et virkelig problem ennå; det er abstrakt, en hvit flekk. FTAA kan derfor bli en avledning for kampen mot IMF og oligarkiet dersom en politisk følger etter Lula,» advarer Cohen overfor Klassekampen.
Rolig i Brasils finanskvartaler
I finanskvartalene langs Avenida Paulista i São Paulo har investorene igjen fattet mot foran valget av Lula til president og den vanskelige parlamentariske situasjonen PT sitter med i Brasília. Landets valuta, real, steg 1,48 prosent overfor en stigende dollar og børsindeksen Bovespa hentet seg to prosent tirsdag. Årsaken er at en rask nedgang ikke lenger er et sikkert kort, fordi PT nok en gang har forsikret markedet at Lulas administrasjon vil føre en finanspolitikk i tråd med retningslinjene fra Det internasjonale pengefondet (IMF). Disse innebærer blant annet 3,75 prosent i budsjettoverskudd for å kunne betjene Brasils gjeld. PT vil dessuten gi sentralbanken friere tøyler.