Det kan lønne seg med en slektning i partiet

Av Jokke Fjeldstad

2012-04A

Denne artikkelen viser noen av bånda mellom kommunistpartiet og den økonomiske eliten i Kina. Hvordan politikk og egen vinning er to sider av samme sak.

Jokke Fjeldstad er redaksjonsmedlem i tidsskriftet Rødt! og tidsskriftets nettredaktør.

I november var det kinesiske kommunistpartiet samlet til sin 18. kongress for å velge ny ledelse. Det var bare den nyvalgte presidenten Xi Jinping og Li Keqiang som fortsatte fra den forrige ledelsen. Politisk karriere i kommunistpartiet går ofte hånd i hånd med familiens økonomiske framgang.

Xi Jinping

Kinas nye president, Xi Jinping, hans kone, sangeren Peng Liyuan og deres datter har ikke markert seg i forretningsverden. De har rykte på seg for å ikke være innblandet i korrupsjon og økonomisk snusk i motsetning til hans bror og søster.

I følge markedsdata- og nyhetsbyrået Bloomberg skal familien til Xi være verdt 376 millioner dollar. De har investeringer i eiendom, mineraler og i produksjon av mobiltelefonutstyr.

 

Xi Jinping. Foto: Flickr/Secretary of Defense

Xi Jinping er sønn av avdøde Xi Zhongxun, som var sentral i revolusjonen og hadde viktige verv i partiet før kulturrevolusjonen. Xi Zhongxun, som var en av partitoppene i Guangdong-provinsen, får æren for at Deng Xiaoping tillot eksperimenter med å åpne for markedsøkonomi i 1979. Xi Zhongxun regnes som en av arkitektene bak de spesielle økonomiske sonene der utenlandsk kapital ble sluppet til. En av disse sonene er i dag kjent som millionbyen Shenzhen. Xi Zhongxun avsluttet sin politiske karriere i ledelsen av partiet mellom 1982–1990.

Xi Jinpings søster, Qi Qiaoqiao, jobbet fram til 1990 som sekretær for sin far. Utover 90-tallet gjorde hun en rekke kjøp av luksuseiendommer i Hong-Kong. Sammen med sin mann, Deng Jiagui, eier de flere selskaper, og har hatt store investeringer i flere utbyggingsprosjekter i Beijing og Shenzhen. Deres datter, Zhang Yannan, har også gjort en rekke store investeringer i eiendom og elektronikkproduksjon. I tillegg har en rekke av Xis andre slektninger hatt viktige roller i store selskaper i Kina.

Hu Jintao

Avtroppende president Hu Jintao ble kåret av magasinet Forbes til verdens mektigste mann i 2010. Han har mange fettere som har gjort karriere i stål, eiendom og turistindustrien. Hus sønn, Hu Haifeng, var tidligere president i Nuctech, et statseid selskap som produserer sikkerhetsskannere for shipping, containere, jernbanevogner og bagasje- og metalldetektorer for flyplasser. Under hans ledelse fikk selskapet kontroll over 90 prosent av det kinesiske markedet. I 2008 fikk han en lederrolle i moderselskapet Tsinghua Holdings, eid av Tsinghua universitetet. Nuctech er blitt mistenkt for korrupsjon flere steder i verden. I følge Financial Times jobber ikke Hu Haifeng lenger for Tsinghua Holdings.

Hu Jintaos datter, Hu Haiqing, er gift med Daniel Mao som tidligere var konsernsjef for Kinas største webportal Sina.com.

Wen Jiaboas

Wen Jiaboas er Kinas forrige statsminister. Hans kone, Zhang Peili, er ekspert på juveler, og er investor i både juvel- og eiendomsbransjen. Zhang har en rekke verv og roller i kinesiske juvel- og edelstenorganisasjoner og selskaper. Hun skal også ha åpnet dører for internasjonale juvelselskaper som Cartier og De Beers i det kinesiske markedet.

Deres sønn, Wen Yunsong, er i dag leder av Unihub Global Networks og styreleder i China Satellite Communications. I 2005 opprettet han et Cayman Island-registrert fond, New Horizon Capital, som investerer i Kina. Fondet skal være vært ca 2,5 milliarder dollar.

Deres datter, Wen Ruchun, eier en andel av juvelselskapet Gallop. Hennes mann, Liu Chunhang, har utdannelse fra Harvard og Cambridge og har tidligere jobbet for Morgan Stanley og McKinsey.

Wen Jiaboas mor, Yang Zhiyn, har verdier for 120 millioner dollar i Ping An Insurance. I tillegg har familie og venner av Wen Jiaboas verdier for milliardbeløp i samme selskap.

Li Keqiang

Li Keqiang tar nå over som statsminister etter Wen Jiaboas. Li og hans familie blir vurdert som ukorrupte og uten store økonomiske interesser.

Wu Bangguos

Wu Bangguos er avtroppende president i den nasjonale folkekongressen. Hans kone, var direktør i lydselskapet Shanghai Feilo Acoustics. Hans brødre, Wu Bangjie og Wu Bangsheng, har hatt en rekke roller i selskaper i Shanghai. Wu Bangguos svigersønn, Feng Shaodong, har jobbet for Merrill Lynch i Kina, og er nå administrerende direktør i et fondsselskap oppretta av China Guangdong Nuclear Power.

Jia Qinglin

Jia Qinglin er blant de avtroppende i kommunistpartiets ledelse som oftest er blitt beskyldt for korrupsjon. Han skal være involvert i en rekke store byggeprosjekter i Beijing.

Li Changchun

Li Changchun var inntil nylig propagandasjefen i kommunistpartiets ledelse. Hans datter, Li Tong, jobber for Bank of China, og har ansvar for fonds investeringer i media- og kommunikasjonsindustrien, et område som politisk lå under hennes far. Lis sønn, Li Huidi, er visepresident i China Mobile.