Lesetips fra redaksjonen: Jokke Netland

Av Jokke Netland

2007-02A

Jokke Netland, 24 år, er ansatt på Rødt sitt partikontor. Har tidligere vært barnehageassistent, og vært faglig ansvarlig i RU og studieansvarlig RV.

 


 

Simen Sætre – Den lille stygge sjokoladeboka (Det var noen hemmeligheter Willy Wonka aldri fortalte) , Spartacus forlag 2004, er en lett lest underholdende bok. Vi følger sjokolader med plass i våre hjerter, fra koselige sofakroker i norske hjem, til Vest-Afrikanske kakaoplantasjer hvor barnearbeid og slavearbeid er dokumentert. Denne lille boken tar opp alle sider av sjokoladeindustrien fra råvareøkonomi, arbeids-betingelser i Norge og i utlandet, fedmeepidemi og konsentrasjonen av storselskaper. Simen Sætre har med utdrag fra Roald Dahls Charlie og sjokoladefrabrikken og romantiske historier om det gamle snille norske Freia, skapt en uhyggelig og skremmende bok. Samtidig beviser han at man ikke trenger å stå langt til venstre for å kritisere dagens globaliserte kapitalisme.

Kanskje Skandinavias fremste Zapatist og Subcomandante Marcos- kjenner, Erik Gustafsson, har samlet og oversatt tekster skrevet av Subcomandante Marcos og EZLN: Subcomandante Marcos – Från sydöstra Mexicos underjordiska berg, Ordfront 2004.

Subcomandante Marcos små historier ligger i grense land mellom eventyr, poesi og politisk propaganda. Man blir lett sjarmert av hans skarpe og humoristiske penn. Gustafssons utvalg av nesten 30 tekster fra Zapatistenes første 10 år, er en god blanding av tekster som beskriver Zapatistene og deres vurderinger av situasjonen i Mexico og i verden, og subcomandante Marcos mer generelle fortellinger om blant annet med hans gjengangsfigur gamle Antonio. Erik Gustafssons lange forord, og litt kortere etterord, setter zapatistbevegelsen inn i et større perspektiv både før og etter erklæringen fra Lacandónjungelen. Med kunnskapen som han gir videre her, gir større innsikt i de andre tekstene denne boka består av.

Capital & Class er et tidsskrift utgitt av Conference of Socialist Economists (CSE). I dette nummeret, State Power and class relations, 1991, finner du bidrag fra Ben Fine, Davis Neilson, Greg Mc Elligott i tillegg til de to bidragene som er nevnt under. Todd Gordon tar en kritisk etterforskning i marxistisk teori på jakt etter en analyse av statens rasistiske praksis. Han savner en marxistisk antirasistisk analyse av staten. Han bygger videre på marxister og Goldbergs The Racial State. Avslutningsvis viser han til hvordan den kanadiske staten fungerer rasistisk.

Luis M. Pozo er i sitt bidrag på jakt etter røttene til hegemoniet. Med utgangspunkt i Gramscis teorier, prøver han å stille spørsmål og videreutvikle den. Artikkelen ser på de strukturelle forholdene rundt nasjonen i sammenheng med framveksten av kapitalisme.

Et glemt kapitel i Norsk arbeiderhistorie finner man i Arnolf Kristensens bok Rød Mai, Tiden Norsk Forlag, 1977. Historien handler om hva som skjedde i Hammerfest under storstreiken i 1921. Samorganisasjonen i Hammerfest hadde bestemt seg for å gjennomføre en virkelig effektiv streik. Under ledelse av Sigurd Simensen, Leonard Hartvigsen og Karl Rønbeck klarte de å sette politiet ute av spill, blokkere byen. Ingen fikk lov til å laste eller reise uten pasasjersedel fra samorganisasjonen. Dette er en historie fra de dager da klassekampen ikke var tilslørt med pene ord. De borgelige avisene skrev om bolsjevikdiktatur. Blant arbeidere diskuterte man revolusjon … Dette er et bidrag alle som vil diskutere sosialisme og arbeidermakt, bør lese. Den er grundig på konkrete erfaringer gjort av arbeiderklassen i Norge.