Banco del Sur

Av Peter M. Johansen

Nr 3a 2008

Vel ett år etter av den ble lansert er Banco del Sur, presentert som en alternativ bank for Latin-Amerika, fortsatt på tegnebrettet. Finanskrakket 2008 gjør trolig at hvelvet blir stengt ennå en stund.

Av Peter M. Johansen


Etter at elleve presidenter og en visepresident (fra Urguay) hadde undertegnet overenskomsten om å opprette Unionen av søramerikanske Stater (Unasur) i Brasília 23. mai 2008, hang det et spørsmål igjen i korridorene: Hvordan går det med Banco del Sur?

Banken ble lansert med brask og bram av Argentinas tidligere president Néstor Kirchner og Venezuelas president Hugo Chávez, og fikk et løft da Brasil, Latin-Amerikas desidert største økonomi, sluttet seg til opprettelsen av en bank som skulle fungere som et alternativ til Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF). Banken har foreløpig strandet på tre avgjørende punkt:
– Medlemmene har ennå ikke kommet til enighet om hvordan egenkapitalene skal reises og fordeles på landene.
– Det er uklart hvordan skal banken få en høyt kvalifisert portefølje og kredittrating. Stemmefordelingen i bankens styre er ikke avgjort.

9. desember 2007 møttes presidentene fra sju av Sør-Amerikas tolv land i Argentina for å opprette Banco del Sur: «Venstresidelandene»: Venezuela, Bolivia og Ecuador – og Mercosur-landene: Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay.

Utenfor står Andinopakt-landene Colombia, Peru og Chile som har tette økonomiske forbindelser med USA (bilaterale frihandelsavtaler), samt Guyana og
Surinam.

Møtet som ble avholdt 25. april 2008, var langt fra utfyllende. Det ble skrevet en avtale om å reise 20 milliarder dollar: Argentina, Brasil og Venezuela med to milliarder dollar hver; Ecuador og Uruguay med 400 millioner dollar hver; og Bolivia og Paraguay med 100 millioner dollar hver. Maksimalt ti prosent kan være i hjemlig valuta.

Tallene som har flydd gjennom finansverden i forbindelsene med krakket i USA, viser hvor kort 20 milliarder dollar rekker.

De søramerikanske landene har dessuten forskjellige økonomiske utviklingsstrategier og deres kredittverdighet er høyst ulik. Det kreves atskillig før Banco del Sur kan oppnå den kredittstatusen som vil gjøre den til en reell aktør ut fra intensjonene bak opprettelsen.