Abortkampen i USA

Av

Kvinnekonferansen 2012

På Kvinnekonferansen 10. november vil Judith fortelle om dette. Og om dagens abortsituasjon for kvinnene i verden. Er anti-abortbevegelsen i USA en del av en global tendens? Hvor sterk er bevegelsene for sjølbestemt abort? (Og her kan vi spørre oss sjøl: Merker vi noe av dette i Norge?)

Kvinner tar abort hvis de mener det riktig og nødvendig, lovlig eller ikke lovlig. Lever de i land hvor loven sier de har rett til å bestemme sjøl, er abort trygt. Der det ikke er sjølbestemt abort, kan overklassens kvinner likevel kjøpe seg trygge aborter. Flertallet av kvinnene må derimot ty til ulovlige, ofte farlige inngrep, gjort av ukyndige. Hvert år dør 47.000 kvinner i verden av farlige aborter. Kvinnens kropp er svært fruktbar. 12 egg  hvert år i 30-40 år. Kvinner med seksuallliv blir gravide. Prevensjon er ikke alltid nok til å forhindre det.

Over hele USA er det demonstrasjoner for å forsvare retten til abort og prevensjon.

I USA tar en tredjedel av alle kvinner en abort i løpet av livet. "Anti-choice"-bevegelsen og de katolske prestene har stor innflytelse og vinner terreng. Mange mennesker påvirkes av de vedvarende kampanjene.

I løpet av de siste årene har det kommet stadig flere lover mot abort og prevensjon i delstatene. Eksempler: Det skal være lengre ventetid for å få abort. Kvinnen skal tvinges til rådgivning før inngrepet. Nylig ble det vedtatt en lov i Texas som krever at kvinnen skal ta en ultralydundersøkelse før de får ta abort, de skal tvinges til å se bilder av fosteret.

I USA blei kampen for sjølbestemt abort vunnet i 1973. Kampen er ikke over – der heller.

Kom og hør et svært aktuelt innspill fra Judith Mirkinsson:  Abortkampen i USA! 10. november i Oslo, BUL-salen, Rosenkrantzgt 8.

Judith Mirkinsson er fra San Francisco og har vært antiimperialist, antirasist og feminist i over 40 år. Aktiv deltaker i Occupy Oakland, og medlem av Freedom Road. Hun skrev artikkelen «Kvinnekamp i USA» i tidsskriftet Rødt! nr 1/12.

For påmelding og mer informasjon om kvinnekonferansen 2012 les her